Leer Team Belgium kennen: Micro & Mini

MA 19/11/18
Leer Team Belgium kennen: Micro & Mini

DE Micro en mini RIJDERS VAN TEAM BELGIUM 

Vanaf 24 november vinden de Rotax Max Challenge Grand Finals plaats in Brazilië. Voor de 19e keer ooit zullen de beste kartrijders ter wereld (en dus ook onze 10 beste Belgische rijders) uitvechten wie zich een jaar lang Rotax Wereldkampioen mag noemen. Elk jaar vindt dit topevent op een andere bestemming plaats. Na exotische bestemmingen als Puerto Rico, Maleisië, Zuid-Afrika en UAE is nu Brazilië aan de beurt.

We stelden de rijders een paar vragen tijdens het persmoment. Hier leer je de beste Belgische kartrijders in de Micro en Mini klasse kennen, die in Brazilië ten strijde trekken voor de Rotax MAX Challenge Grand Finals 2018! 

Ontdek hoe zij zijn gestart met karting, hoe zij hun Grand Finals (GF) ticket konden bemachtigen en wat hun ambities zijn!

Douwe Dedecker

Micro Max klasse
Woont in Bree

Voor de 2e maal geplaatst!
Hoe ben je met karting in aanraking gekomen?

Ik ben begonnen op het huurkartcircuit en nam deel aan de kids race school van Karting Genk. Al vlug volgden mijn eerste clubhouse wedstrijden in Genk en kreeg ik eind 2015 mijn eerste eigen kart.

Hoe verliep jouw traject?

In 2016 stapte ik over naar het GKS team waar ik mijn eerste wedstrijden in het BMC en BNL kampioenschap begon te rijden en dit onder begeleiding van mijn huidige coach en vice-wereldkampioen 2018 : Rick Dreezen.

Mijn resultaten in 2017 waren:

  • 1e plaats in het BNL kampioenschap
  • 2de plaats op het Europees kampioenschap in Bruck
  • 3de plaats in het BMC kampioenschap. 

Dit jaar maakte ik de stap naar het Iame X30 kampioenschap, waar ik meteen Benelux kampioen werd. Verder begon ik begin dit jaar te rijden in het Italiaans en WSK kampioenschap in Italië bij het fabrieksteam van Parolin. 

Hoe bemachtigde jij je GF TICKET?

Dit jaar heb ik mijn ticket voor de GF als eerste bemachtigd door als eerste over de finish te komen op het Europees kampioenschap Rotax in Bruck.

Op welk resultaat hoop je in Brazilië?

Dit kampioenschap is het zwaarste kampioenschap met elke wedstrijd meer dan 100 mini rijders, waarvan de beste 34 op zondag de finale mogen rijden. Ik mag wel zeggen dat ik bij de top 15 van de beste rijders hoor en ik ga naar Brazilië met 1 doel: een plaats in de top 3.

En wat brengt de toekomst?

Verder wil ik stap voor stap doorgroeien in de karting om hopelijk zo goed te worden als mijn fijne coach Rick Dreezen… Ik ben dus van plan om in 2019 nog heel veel wedstrijden te winnen!

 

Tom Braeken

All credits to FM Images

Foto: FM-Images

Micro Max klasse
Woont in Dilsen
Hoe ben jij begonnen met karten?

In 2016 doorliep ik het volledige opleidingstraject bij Karting Genk. Van opleiding, tot clubhouse races en de advanced race school. Ik vond karten echt geweldig, dus ik kreeg een kart voor mijn verjaardag. Vanaf toen wou ik alleen nog maar karten, karten en nog eens karten. 

Op 2 jaar tijd al bij de besten van België, hoe heb je dit zo snel kunnen verwezenlijken?

Ik werd al snel goed begeleid door het GKS Lemmens Team. Vanaf November 2016 kreeg ik les, training en coaching met de ervaren Rick Dreezen en maakte ik grote stappen vooruit. Mijn thuisbasis is Karting Genk, waar je me op ieder vrij moment kan terugvinden. Na 4 maanden was ik al klaar voor mijn wedstrijd. Aan het begin van het seizoen 2017 had ik nog helemaal geen verwachtingen, ik wou vooral ervaring opdoen, maar ik kon het deelnemersveld goed volgen en zelfs uitdagen. Tijdens mijn debuutjaar in de wedstrijdsport behaalde ik bijna altijd een podiumplaats tijdens het BNL en BMC kampioenschap en dit jaar werd ik kampioen!

Hoe heb je je ticket bemachtigd?

Door het behalen van het BMC-kampioenschap.

Wat verwacht je van Brazilië?

Het zal mijn eerste deelname zijn aan dit prestigieuze kampioenschap. Ter voorbereiding heb ik aan enkele wedstrijden  in Italie deelgenomen tijdens o.a. het WSK in de Mini 60-klasse. Zo heb ik sommigen van mijn tegenstanders leren kennen en het feit dat ik hen verslagen heb tijdens die race, geeft me zelfvertrouwen voor Brazilië!

Is jouw ultieme droom F1 rijder worden?

Eigenlijk niet. Ik zie mijn toekomst niet in de Formule 1 zoals de meeste karters dat zien, maar in de GT-racerij zoals bijvoorbeeld de 24 uren van Le Mans. De kans om de Formule 1 te halen is klein en het racen moet vooral erg leuk blijven. Daarnaast heb ik ook veel interesse in de rally-wereld.

Tom wordt in zijn race activiteiten bijgestaan door Camba Ramen en Deuren, Bakkerij ’t Haegske, Orshof, EMG Motorsport, Oliegraphics, Deux Belges, Orshof Stables en FM-Images

 

 Jasper Lenaerts

Jasper Lenaerts
Mini Max klasse
Woont in Maasmechelen
Hoe met karting begonnen?

Op vakantie in Normandië toevallig een huurkartbaan tegengekomen en toen is mijn papa met me gaan karten. En dat ging meteen verrassend goed… Dan in 2015 een paar Clubhouse wedstrijden gereden bij Karting Genk. In 2016 een volledig seizoen afgewerkt in de Clubhouse en in 2017 kampioen geworden!

Hoe verliep de overstap van huurkarten naar professioneel karten?

Ik wou eigenlijk al sneller meer en we hebben de clubhouse wedstrijden gecombineerd met oefenen op de Mini Max met als doel om in 2018 in te stappen in de Mini Max klasse van de Belgium Max Challenge (BMC).  Dit was een hele uitdaging, want ik heb de instapklasse (Micro Max) overgeslagen.

Hoe heb je je GF ticket bemachtigd?

Ik was de enige Belg in de Mini Max klasse in het BMC kampioenschap 2018, dus ik was automatisch als eerste Belg geplaatst voor de Grand Finals. In 2018 deed ik aan heel wat wedstrijden (5 x BMC en 2 x BNL) mee om ervaring op te doen voor de Grand Finals. Ik heb misschien wel minder ervaring dan veel van mijn concurrenten, maar in het BMC kampioenschap heb ik toch nog een vijfde plaats kunnen bemachtigen.

Heb je een eerdere ervaring met GF?

Het is mijn eerste keer. Ook de eerste keer op internationaal niveau. 

Wat verwacht je van de Grand Finals?

Ik mag nog niet meteen te veel verwachten, want ik denk dat er geen andere Mini Max deelnemer zal zijn met zo weinig wedstrijdervaring als ik.  Maar ondanks mijn beperkte ervaring ben ik dit jaar al vaak heel snel geweest op de baan.  Dus ik ga weer alles geven en we zien wel waar ik finish.  Het is me vooral te doen om de ervaring op hoog niveau.

Welke rijder is je grootste concurrent?

Er doen twee rijders mee waartegen ik ook in 2018 gereden heb. Dit is Charlie Wurz (Oostenrijk) en Dani Van Ruiten (Nederland).  We zien hen niet als concurrenten (omdat we ons geen concreet resultaat als doel stellen) maar qua snelheid op de baan is hij wel ongeveer mijn gelijke. 

Wat is je verdere ambitie?

Ik wil graag in 2019 opnieuw aan het BMC kampioenschap deelnemen en verder begeleid en gecoacht worden richting toekomstige podiumplaatsen. Dan zullen we verder zien.   Mijn hoofddoel is: een goed piloot te worden en met plezier in de kart blijven stappen.